2016’da Hangi Logolar Değişti?
Geçen yıl yayınladığımız “2015’te Hangi Logolar Değişti?” konulu yazımızın gördüğü ilgiden cesaret alarak bu sene değişen logolar hakkında da bir yazı hazırlamaya karar verdik.
Logo, müşterilerin markayla görsel anlamda bağ kurduğu ilk imajdır. Markanın adıyla eşleşen bu sembolik alametifarikalar, marka kimliğini oluşmasına katkı sağlar ve zamanla markanın yüzü haline gelir.
Bu sebeple markalar, logolarını özenle tasarlayıp toplum algısındaki yerini olumlu yönde güçlendirmek için çabalar. Ayrıca, marka imajları ve marka vizyonlarıyla logolarının uyumlu olup olmadığını da sürekli kontrol altında tutarlar.
Bazen bir marka yolculuğunda farklı bir yöne sapabilir, imajında dönüşümler yaşayabilir ya da zamanın diline ayak uydurmak isteyebilir. Bu durumda markanın logosunun da bu değişim rüzgarına katılması gerekir. Değişimin sonucu logo tasarımının yenilenmesidir.
Markalar için dönüm noktası olabilen logo değişimleri açısından 2016 yılı da oldukça verimli geçti.
İşte, bazen sadeleştirmelerle, bazen çılgınlıklarla ve bazen de sürprizlerle karşımıza çıkarak 2016’da logosunu değiştiren markalardan bazıları:
Fotoğraf paylaşmak için üretilmiş küçükcük ve sade bir akıllı telefon uygulaması olarak tanıdığımız Instagram, alışageldiğimiz retro kamera logosunu mayıs ayında değiştirdi. Bu değişim, Facebook satın alımıyla Instagram’ın globalde en büyüklerle teknolojik anlamda yarışan bir deve dönüşeceğinin ilk sinyalleriydi. Instagram, bu dönemde sadece kendi logosunu değiştirmekle kalmadı. Kardeş uygulamaları Boomerang, Hyperlapse ve Layout‘un tasarımlarına da dokundu. Gerçekleşen tüm değişiklikleri o döneme ait yazımızda detaylı incelemiştik. Logo değişimi, sosyal medya nezdinde genellikle olumlu karşılandı.
Nesquik
1948’den beri çocukları hedefleyerek üretilen Nesquik, onlar tarafından çokça sevilen bir marka. Zamana meydan okuyabilmiş Nesquik logosu, Nestlé üst markasındaki kırmızıyı atarak bu sene renk anlamında sadeleşen ve kendi adındaki maviyle daha tutarlı hale gelen bir değişime gitti. Mavi ton ayrıca daha koyulaşarak gradyan etkiyle harf altlarında açık maviye gitti. Değişimden yazı tipi de etkilenerek daha yuvarlak -ve dolayısıyla arkadaş canlısı- hatlara kavuştu.
Markanın maskotu ve çocukların sevgilisi sevimli tavşan Quicky de değişimden nasibini aldı. Bir tavşan olduğu için şimdiye kadar çıplak gezmesini hiç yadırgamadığımız Quicky, bu sefer okul kıyafetleri ve sırt çantasıyla aramıza katılmaya karar vermiş. Logo, henüz bütün ürünlerde yenilenmedi ama yakında market raflarında Nesquik’in yeni yüzüyle karşılaşmaya hazır olun.
WeTransfer
Yaratıcılar tarafından sıkça tercih edilen dosya aktarım hizmeti WeTransfer, logosundaki “we transfer” yazısıyla vedalaşıp “we” yazmada karar kılmış. Bunun sebebi; minimalist tasarımı, sanatçılarla iş birlikleri ve 2GB’a kadar ücretsiz dosya transferi ile markanın artık kendini cesurca ortaya koyabilmesi diyebiliriz. Daha önce “we transfer” (aktarıyoruz) diyerek fonksiyonunu vurgulamak zorunda hisseden marka, şimdi daha çok tanınan hizmetiyle sadece “we” (biz) diyebiliyor. Böylece dosya transferi ile kendini özgürce özdeşleştirebiliyor. Yazı tipindeki detaylandırma ve yuvarlaklaşma yaratıcılık ve ulaşılabilirliği artırırken logo değişikliğindeki asıl sebebin söylemde bir farklılık yaratmak olduğunu düşünebiliriz.
Kodak
En az 100 yıllık bir geçmişi olan Kodak markası hafızalarımızda yer etmiş ikonik logosuna geri döndü. Marka imajıyla daha çok özdeşleştiğine inandığımız yeni “eski” tasarım, geçmişinden uzaklaşmadan taze durmayı başarabiliyor. Klasik ruhunu koruyarak analog fotoğrafçılık dönemindeki anılarımızı canlandırıyor. Bu duygu, çektiğimiz fotoğraflara yıllar sonra tekrar baktığımızda yaşadığımız hisse benziyor.
Dell
Dünyaca tanınan bilgisayar şirketi Dell, logosunu adeta rejime soktu. Ancak bunu öyle ince bir titizlikle yaptı ki sadece dikkatli gözlerce fark edildi. Logomark ve logo tipinin kalınlığı inceltildi, “E” harfinin açısı düşürüldü; markanın imzası “Dell Blue” adlı mavi renk ise aynen korundu. Burada marka tanınırlığına zarar verecek herhangi bir hamleden özellikle kaçınıldığını görüyoruz. Yeni tasarım eleştirmenlerden tam not aldı.
Subway
Hızlı sandviç yemek isteyenlerin adresi Subway markası, alıştığımız italik yazı tipli logosunu dik hizaya çekti. Yeni yazı tipi vurgusu ve renk seçimiyle dinamik durabilmeyi başarabiliyor. Cesur ve güçlü karaktere sahip yeni logoda tek renk tercihinden vazgeçilerek sarı ve koyu yeşil olmak üzere iki renk seçeneğine geçilmiş. Çeşitliliği de sembolize edebilen bu duruşla bilinç altında renklerin ekmeği ve yeşilin ise ekmeğin içine konan malzelmeleri temsil ettiğini düşünebiliriz. “S” ve “Y” harflerinin uçlarındaki ters yöne bakan oklar ise birçok lokasyonda karşımıza çıkabilen fast food zincirinin çok şubesinin olduğunu, ulaşılabilirliğini ve yine çeşitliliğini aklımıza kazımaya çalışıyor.
Mastercard
Yeni logo tasarımı için New York‘taki ünlü tasarım atölyesi Pentagram ile çalışan Mastercard, finans sektöründe yaşanan dijital değişimi logosunun ruhuna taşımaya karar vermiş. Kendi ifadeleriyle özellikle ödeme şekillerinde yaşanan bu dijital değişimi “iyimserlikle” karşılayan marka, vurgulu logo tipinden vazgeçerek minimalleşmeye doğru gidebilmiş. İki dairenin kesiştiği alanda yatay çizgiler yerine harmanlanmış bir turuncuya geçiş yapan Mastercard; daha ileri görüşlü, sofistike ve kucaklayıcı yüzünü bizlere göstermeye hazırlanıyor.
DC Comics ve DC Entertainment
Yılın en şaşırtmayan logo değişikliği belki de DC Comics ve DC Entertainment’tan geldi. “Bu kaçıncı değişiklik?” dedirten gelişme DC’nin çizgi roman sayfalarını çeviriyormuşçasına bir etki bırakan eski logosunu özletmiyor diyemeyiz. Ancak, kadim “fan”ların aynı fikirde olacağını sanmıyoruz. :)
Guinness
Geçen yıla hakim sadeleşme trendine bu yıl karşı koyan birkaç marka olduğunu görüyoruz. Guinness de onlardan biri. Guinness logosunu sadeleştirmek yerine tam tersine daha da detaylandırmış. Logomark’taki arp sembolü eklenen gölgelerle 3 boyut kazanmış.
TP-Link
Çinli teknoloji firması TP-Link, eskiden logosunda büyük harflerle yazdığı adını küçük harflere dönüştürdü. Ayrıca “T” ve “P” harflerini de yeni yarattığı logotype’ında kullandı. Renk tercihinde koyu yerine açık maviye geçiş yapan marka, bu değişikliklerle daha modern bir duruşa kavuştu diyebiliriz.
Uber
2016’nın belki de en çok konuşulan markalarından Uber, iş dünyasındaki başarısını ve pazardaki gücünü kanıtlayınca logosunda da değişikliğe gitmiş. İşin ilginç yanı; Uber yeni logo tasarımı için kimseyle anlaşmamış ve tüm değişiklikleri kendi bünyesinde tamamlamış. Elde ettiği gücü daha kalın bir font kullanarak ifade eden ve dünyada 65 ülkeye yayılan Uber, sade yazı tipinde zarafeti ve kaliteyi temsil etmek istemiş. Düz çizgilerle detayların içine gizlenmiş yuvarlak hatlar özgüven ve ulaşılabilirliği anlatıyor.
BONUS
Tick Tock Boom
Evet, logo değişikliklerinden 2016’da biz de nasibimizi aldık. :) Tick Tock Boom çatısı altındaki ana ve alt tüm markalarımızın bütün logolarını ve kurumsal kimliğimizi yeniledik. Kreatif direktörümüz Ersin Neyişçi tarafından tamamlanan yeni tasarımlarımız, imajımıza sadelik katarken eski logomuzdaki yüksekliğinin büyüklüğü nedeniyle oluşan sorunları da ortadan kaldırdı.
Trendweek
Fark ettiniz mi bilmiyoruz ama biz de logomuzu değiştirdik! :) Tick Tock Boom’un alt markası olarak biz de eski logomuzla vedalaştık ve yeni yüzümüzle karşınıza çıktık. Umarız beğenirsiniz. ;)