Dünya Liderleri Twitter’ı Nasıl Kullanıyor?
Dünyanın liderlerinin twitter performanslarını ele alan www.twiplomacy.com adresinde yayımlanan rapora göre dünya liderleri Twitter’ın güçlü bir yayın aracı olduğunu keşfetmiş durumda. Bu liderler, sadece diğer önemli birkaç dünya liderini takip ediyor. Çift yönlü iletişime çok nadir giriyorlar, çünkü kitleleri çok geniş.
Rapora göre Papa Francis (@Pontifex) Twitter üzerindeki en etkili dünya liderleri arasında. Papa Francis’in her bir tweet’i binlerce kez retweet’leniyor veya favorilere ekleniyor.
Venezuella Başbakanı Nicolas Maduro’nun Tweetleri (@NicolasMaduro ) ise ortalama 2000 RT alıyor. Buna karşılık, Twitter’da çok daha büyük bir kitleye hitap eden Barack Obama’nın (@BarackObama) tweetleri de binlerce kez retweetleniyor.
Farklı ülkelerden bakanlıkların birbirlerini takip ederek haberleştiklerini ve networkler oluşturduklarını görüyoruz. İsveç Dışişleri Bakanlığı (@Swe_MFA) bilinçli bir hamle yaparak 355 dünya liderini takibe aldı ve bağlantılar kurdu.
Avrupa’nın önde gelen dışişleri bakanları ve bakanlıkları birbirlerini takibe alarak sanal bir diplomatik ağı Twitter üzerinde oluşturdu.
G20 ülkelerinden sadece birinin devleti temsilen Twitter hesabı var. G7 liderlerinin ise 6 tanesinin kişisel Twitter hesabı bulunmakta. Fakat sadece birkaç lider kendi Twitter hesaplarını birebir yönetiyor. Kayda değer örneklerin başında Estonya Başbakanı Toomas Henrik (@IlvesToomas) geliyor. Bunun yanı sıra İngiltere Dış İşleri Bakanı William Hague (@WilliamJHague) de Twitter’ını kendi yöneten siyasilerden.
Afrika’daki liderler ise, Twitter’ı sadece takipçileriyle iletişime geçmek adına kullanıyor. Uganda Başbakanı AmamaMbabazi (@AmamaMbabazi) bu alanda önde gidiyor, attığı Tweetlerin %95’i diğerlerine cevap niteliği taşımakta.
İletişime en çok geçen liderlerden biri de Rwanda Başbakanı Paul Kagame (@PaulKagame). Kimi zaman gerçekten akılda kalacak, etki uyandıran Tweetler paylaşıyor ve eleştiri yapanlarla yazışıyor.