Facebook Global Sayfalar
Farklı kültürler, farklı diller ve farklı algılayışlar için tutarlı bir marka kimliği oluşturmak gerekli ve zorlu bir süreç iken, global markalar için Facebook sayfalarını yönetmek kolay değildir. Bunu fark eden Facebook, Facebook Marketing sayfasında Mayıs ayı itibariyle denemekte olduğu küresel/yerel sayfa yapılanmasını, tüm markaların kullanımına sunan ‘‘Global Pages’’i 17 Ekim’de duyurdu.
Bu bağlamda Facebook küresel marka sayfalarının, dünya çapındaki stratejileriyle uyumlu yerel içerikler oluşturmasına imkân veriyor.
‘‘Facebook Global Pages’’in sunduğu yeniliklere bakıldığında;
• Aynı URL üzerinden farklı ülkelere göre (ülke veya farklı bölgeler tanımlanabilecek) yerel sayfalar oluşturulabilecek. Markalar tek URL üzerinden tüm Facebook kampanyalarını duyurabilecek. URL’ye gelen tüm kullanıcılar kendilerine en uygun Facebook sayfasına otomatik olarak yönlendirilecekler.
• Markalar aynı anda hem küresel hem de yerel olmanın avantajlarından fayda sağlayabilecekler. ‘‘Global Pages’’, Dünya genelindeki toplam ‘‘Beğenen’’ ve ‘‘Hakkında Konuşanlar’’ sayısının görülmesine imkan verirken, bölge sayfasına özgü iletiler, profil görseli, kapak görseli, uygulamalar, kilometre taşı ve hakkında bölümü de yerel olarak görüntülenebilecek.
• Tek bir kontrol paneli üzerinden küresel sayfa yöneticileri tüm bölgesel sayfaların istatistiklerine ulaşabilecekler.
Avantajlar
• Kimlik: Global markalar tüm Dünya’da tek bir marka kimliği oluşturabilecekler. Tüm ülkelerdeki kullanıcılar, aynı marka ismini, beğenme sayısını ve hakkında konuşan sayısını görebilecekler. Böylece tek ve güçlü bir marka kimliği oluşturmak daha kolay olacak.
• Düzen: Marka kimliğinin tek URL’de toplanması, onlarca farklı sayfanın oluşturduğu algı karmaşasının önüne geçilmesi imkânı verecek.
• Ölçümleme: Marka istatistikleri lokasyon bazlı olarak kıyaslanabilecek ve tek yerden kontrolü gerçekleşebilecek. Bu sayede önümüzdeki günlerde markalar için daha etkili benchmarklar oluşturulabilecek.
• İşbirliği ve yenilenme: Farklı ülke ve bölgelerin sayfa yönetim grupları arasında bilgi ve deneyim transferi olacak. Marka kimliğini güçlendirecek şekilde, kullanılan terimler, iletiler ve görseller ile ilgili bir sinerji oluşacak.
• Tasarruf: Reklam bazında maliyet düşecek.
• İşbirliği ve İnovasyon: Tutarlı sosyal medya yönetimi iş birliği ve inovasyon sürecini destekleyecek.
• CRM: Sayfa yöneticileri kolayca tüm kullanıcıların iç görülerine ulaşabilecek. Farklı bölgelerde yapılan kampanyaların sonucu tüm marka algısını etkileyebilecek. CRM konusunda global ve bölgesel yönetim imkanı sağlanacak.
Peki ya markanızın farklı ülkeler için farklı hesapları varsa ne olacak? Facebook bunun sorun olmayacağını, kolaylıkla ‘‘Global Pages’’ yapısına geçebileceğinizi söylüyor. Walt Disney Frankenweenie Facebook sayfası bunun örneği olarak gösteriliyor. Fransa, İrlanda, İtalya, İspanya, İngiltere ve ABD’nin ülkeye özel sayfaları Disney tarafından ‘‘Global Pages’’ çerçevesine güzelce oturtulmuş.
Tutarlılık daha da önemli
Facebook’un tutarlı bir marka kimliği oluşturmak için getirdiği bu yapılanma diğer taraftan yerel farklılıkları daha görünür kılıyor olacak. Takipçilerin tek bir tıklamayla ülke değiştirebilmesi beraberinde birçok karşılaştırmayı da getirecektir. Tutarlı olmayan yerel uygulamalar; indirimler, yarışmalar ve promosyonlar daha çabuk fark edilecektir. Markaların burada daha ucuz; şurada bir alana bir bedava; orada böylesi de var, burada niye yok gibi karşılaştırmalara maruz kalmaması için daha şeffaf ve katı bir marka yaklaşımı ele alması gerekecektir.
Bu yapının tek bir marka sayfasını geo-targeted aracılığı ile kullanan markalar veya her ülke için ayrı sayfası olan markalar için etkili olacağı kolayca gözlemleniyor. Getirdiği avantajlarla birlikte, dikkatli incelendiğinde Facebook global sayfaların da muğlak kalan noktaları olduğu ortaya çıkıyor.
• İçerik: Sayfanızı ‘‘Global Pages’’ yaptığınızda, hem yerel sayfanızı hem de global sayfanızı beğenen kullanıcılar her ikisindeki paylaşımları görmeye devam edecekler mi? Yerel sayfa ve Facebook global sayfanın birleşimi tam olarak nasıl olacak? Yerel sayfadaki yorumlar, etiketler, beğenmeler küresel sayfaya taşınacak mı? Facebook geçiş sürecinin çok kolay olduğunu belirtiyor ama bu konuda daha aydınlatıcı açıklamalar yapmalı.
• Yönetici Hakları: Aynı markanın, farklı ülkelerdeki sayfaları, tek bir çatıda toplandığında bu sayfaların yöneticilerinin görev tanımı ve sınırının çok dikkatli bir şekilde yapılması gerekiyor. Facebook küresel sayfaların ve Facebook yerel sayfaların performans ölçümleri de azami dikkat gerektirecektir.
• Tasarım: Bunu sorun olarak bildirmek ne kadar doğru olur tartışılır ama tasarım ve dil anlamında global kuralların önem kazanması da firmalar için zorlayıcı ama göz zevkimiz için güzel bir gelişme olacaktır.
• Kullanıcı deneyimi: Şimdiye kadarki kısmında marka tarafından yaşanan deneyimlerin üzerinde durduk; peki kullanıcı için neler değişecek? Kullanıcılar aynı anda aynı markanın bir taneden fazla yerel sayfasına kayıtlı olamayacaklar. Birden fazla sayfayı beğenenler, en son beğendikleri sayfaya yönlendirilecekler. ‘‘Bir sayfayı beğendikten sonra küresel mi yerel sayfadan mı bildirimler alınıyor olacak? Bu seçim manuel mi otomatik mi olacak?’’ gibi sorular da Facebook tarafından aydınlatılmayı bekliyor.
Artısı eksisi bir yana, aslında ‘‘Global Pages’’ Facebook’un coğrafi sınırların ötesine geçme ilkesiyle çok uyumlu. Dünya’nın dört bir yanında aynı markayı beğenen kişiler, aynı içeriği kendi dillerinde görebilecek, belki de tek ortak noktaları olan sevdikleri markanın çatısı altında etkileşim kurabilecekler.
merhabalar,
global sayfa oluşturmaya çalışıyorum ancak hiç bir faydalı kaynak bulamadım sorum ile ilgili, facebook yardım kısmında detaylı bir şekilde anlatımı mevcut, ancak yeterli değil.https://www.facebook.com/busin… bu linkteki nasıl oluşturulacağına dair bilgilendirme seçeneklerinde öncelikle facebook ekibiyle irtibata geçmekten bahsediyor, ancak ben herhangi bir muhatap bulamadım ne yazık ki. ve https://www.facebook.com/busin… bu soruda şöyle bir ibare var, “Tüm aktif reklamverenler Global Sayfaları kullanabilir.”
yani benim global sayfa oluşturabilmem için sayfalarımda reklam vermiş olmam mı gerekiyor? ve bu konu ile ilgili kiminle muhatap olabilirim sizce?
yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, işin içinden çıkamadım bir türlü.
teşekkür ederim.
reyhan
Yerelde reklam verenlerin Facebook tarafında bir kontağı oluyor, onlara mail attığınızda sorunlarınıza çözüm oluyorlar.
Ama şuradaki linkte de anlatıldığı gibi https://www.facebook.com/business/help/493925434117312 Business Manager üzerinden bir şirket oluşturup alt sayfalarınızı global olarak atayabilirsiniz. Konu ile ilgili bazı pürüzler olabilir, fakat bunu detay olmadan çözmek pek mümkün değil.
Business Manager, 3. partiler ve markaların tüm hesap yönetimini tek elden yapabilmeleri için Facebook tarafından hazırlanmış profesyonel bir platform. Açılan Business Manager account’undan buradaki linke tıklayarak https://www.facebook.com/business/contact-us/ probleminizi yetkili kişilere aktarabilirsiniz. Burası yaklaşık 1 gün içerisinde geri dönüş yapıyor.
Umarız yardımcı olmuşuzdur. :)