Facebook’ta Hashtag Dönemi
Bildiğiniz üzere Twitter ve Instagram gibi platformlarda #hashtagler aracılığı ile topluluklar bir kamusal alan oluşturup, belirli bir konu ve başlık altında ayrıntılı bilgi alabilecekleri bir ortama erişebilmekte. Hashtaglerle desteklenmiş konu başlıkları kullanıcılara ‘sınırları daha belirgin’ bilgi akışı sağlamakla birlikte, ‘toplumsal bir grup’ olma hissiyatını da vermektedir. Bunun yanı sıra, geniş kitlelerin ilgisini çeken konularda oluşturulmuş hashtagler ile kullanıcılar arasındaki etkileşim artmaktadır.
Twitter başta olmak üzere Instagram gibi çeşitli sosyal ağlarda kullanılan #hashtagler artık Facebook üzerinde de kullanılmaya başlandı. Hashtaglerin kullanımı diğer mecralarda da olduğu üzere, üzerine tıklandığında o konuyla ilgili içerik paylaşan kaynaklara yöneliyor. Örnekle açıklamak gerekirse: marka sayfanızda ‘kitap’ hakkında bir ileti paylaşırken, durumumuza konuyla bağlantılı (mesela #kitapsızbirhayat gibi) bir hashtag ekleyerek, çok daha geniş bir hedef kitleye ulaşmak mümkün. Keza bir kullanıcı #kitapsızbirhayat konusunda paylaşılmış içerikleri incelerken marka sayfanız dikkatini çekecektir.
Ayrıca, Türkiye gündeminde 2 haftadır yer bulan Gezi Parkı olaylarında da görüldüğü üzere #hashtagler toplumsal olayların gelişiminde büyük bir rol oynamaktadır. Kişiler belirlenen konu başlıkları altında bilgiye daha hızlı bir şekilde erişmekle kalmayıp, konuyla bağlantılı kişilerle etkileşime geçerek olayların yayılımında pay sahibi olma şansını yakalamıştır. Aynı durum ‘Arap baharı’ sürecinde de benzer bir şekilde ilerlemiştir.
Hashtaglerin gelişi ile Facebook reklam düzeninde de çeşitli değişiklikler ve ya yenilikler olabileceği ön görülüyor. Hashtagler aracılığı ile verilecek reklamlar, daha organik ve samimi bir yola dönüşebilir.
İlerleyen günler, Facebook’taki hashtag kullanımının Twitter ve ya Instagram kadar rağbet görüp görmeyeceğini bize gösterecek.