Messenger Yazışmalarınızda Reklam Görmeye Hazır Olun
Tüm dünyada en çok kullanılan sosyal platformlardan Facebook, bir kez daha tartışma yaratacak bir karara imza atmak üzere. Ana sayfanızda gösterdiği reklam içerikleriyle kullanıcılarında dinleniyormuş hissi yaratan şirketin bu yeni kararı mahremiyet konusunda hassas kullanıcıları pek memnun etmeyecek.
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir makalede şirket içerisinde geliştirilen bir girişimcilik fikrini anlatırken, Facebook’un Messenger’daki yazışmaların içine nasıl hedeflenmiş reklam yerleştirebileceği de ayrıntılarıyla anlatılıyor. Şirket, bir süredir mesajlaşma uygulamasında reklam yayınlamalarına izin veriyordu; ancak kullanıcıların özel konuşmalarının içine reklam yerleştirmekten uzak durmuştu. Bu uygulama eğer gerçekleşirse, oldukça riskli bir karara benziyor.
2015 yılında yapılan bir patent başvurusunun kamuoyuna açıklanmasıyla ortaya çıkan girişim; işletmelerin konum verilerini ve konuşmaların içeriğini kullanarak oluşturacağı hedeflenmiş reklamları doğrudan bir “eklenti yoluyla” kullanıcıların sohbetlerinde göstermek için kullanabileceklerini açıklıyor.
Reklamlar, insanların oyunlar veya araç paylaşım hizmetleri gibi Messenger’ın içindeki diğer servisleri kullanmasına olanak tanıyan bir “eklenti” yoluyla kullanıcıların karşısına çıkacak. Ancak, bu yeni dosyalama sistemine göre, bu sözde eklentiler aynı zamanda uygulamanın, konuşmanızın metnine veya hatta konum verilerinize dayanarak hedeflenmiş reklamları görüntülemesini sağlayacak. Facebook Messenger uygulaması daha önce de zaten birçok üçüncü taraf hizmeti içeriyordu fakat reklamların özel konuşmalarda yer almasına izin verilmiyordu. Bu durumu bir örnekle açıklayacak olursak; bir kullanıcı Boğaz gezisi hakkında bir arkadaşına mesaj gönderdiğinde Boğaziçi gezi turları hakkındaki bir reklamı tetikleyebilir. Anahtar kelimelere ek olarak, bu reklamlar yeni uygulamaya göre, her iki telefonun da konum verilerini temel alabilecek.
Facebook da diğer teknoloji şirketleri gibi, şirket ürünlerinin dışında yer alan pek çok yeni fikrin patentlerini alıyor. Şirketin resmi sözcülerinden biri her patenti alınan teknolojiyi kullanmayacaklarını açıklarken, CEO Mark Zuckerberg, şirketin hizmetlerini özel mesajlaşma ve şifreleme konusunda yönlendirmeyi planladığını söylüyor.
Reklamlar konusunda farklı odaklarla doğru hedeflemeleri hızlandırmayı planlayan Facebook, kullanıcılarının gizlilik endişelerini de tetikleyecek gibi duruyor. Pek çok kullanıcı, halihazırda çıkan reklamlar yüzünden Facebook tarafından dinlenildiğini düşünürken şirketin böyle bir karara imza atması yeni bir öfke dalgasını da beraberinde getirecek gibi.
Facebook bizi gerçekten dinliyor mu, yoksa bu tamamen bir “Black Mirror” paranoyası mı bekleyip göreceğiz.