Snapchat’te Neler Oluyor? ?
2017’nin başında halka arz edilen Snapchat tarafında yatırımcılarını üzecek gelişmeler olduğuna dair söylentiler dolaşıyor bir süredir.
Geçen yıl sunulan bir özellik olan Snapchat Haritası Snap Map Instagram’daki konum arama ve keşfetmeye eğlenceli bir alternatif olarak sunulmuştu. Ancak Daily Beast’in elde ettiği verilere göre kullanıcıların sadece %11’i bu özelliği test etmiş. Yani, bitmoji’li Snap Haritası pek tutmamış.
Marka için bir diğer sıkıntı da video çekip paylaşabilen Snapchat gözlükleri, yani Snapchat Spectacles. 150 bin gibi bir rakamla satan ürünün başarılı olduğu açıklanmış olsa da aslında gerçekler hiç de öyle değilmiş! Snapchat’in elinde değeri 40 milyon dolara karşılık gelen 300 bin adet satılmamış gözlük kalmış.
Ayrıca markanın bu hafta yayınladığı yeni güncelleme de yaşanan sıkıntıların üstüne tuz biber ekti. Hikaye alanını arkadaşlara özel ve markalara özel diye ayıran Snapchat, arkadaşlardan gelen hikayeleri daha zor ulaşılır kıldı. Bu da tabii ki öncelikli olarak arkadaşlarının paylaşımlarını görmek için Snapchat‘e giren kullanıcıları baya kızdırdı. Tepki olarak uygulamayı sildiğini duyuran kullanıcılar oldu.
Aslında halen gücünü tam da yitirmeyen Snapchat için durum biraz karışık özetle. Şimdi 178 milyon günlük aktif kullanıcısı olsa da Snapchat için beklentiler hep bundan daha yüksek tutulmuştu. Viral yayılan bir mesajlaşma uygulamasının gençler ve ünlüler tarafından tutulması bu mecranın sosyal medyanın ağır abileriyle yarışabileceği algısını oluşturmuştu, umutlar yüksekti. Ancak her ne kadar kullanıcı sayısı artsa da şimdilik büyümede fark edilir bir ivme görünmüyor.
Snapchat için yarışın sonuna gelindi mi? Tabii ki hayır! Sosyal medyada ortam dinamikleri sürekli değişiyor. Örneğin, genç kullanıcılarını geçen yıla göre %1’e yakın bir oranda kaybeden Facebook aşırı popüler olmasının sıkıntılarını yaşıyor. Instagram da popülaritesini yükselttikçe aynı kısır döngüye girmenin tehlikesi altında. Tüm bunlar Instagram’ın en büyük rakibi Snapchat için yeni fırsatlar doğurabilir. Bu gidişata göre sosyal medyanın geleceğini yine gençlerin tercihleri belirleyecek desek hiç de yanılmış olmayız.