Twitter Doğrulanmış Hesap –Verified Account
Kullanıcı sayısı 100 milyonu geçen Twitter, ağırlıklı olarak iş bağlantıları kurmak ve yeni trendleri takip etmek için kullanılıyor. Birçok profesyoneli bir araya getiren Twitter ağında Tweet edilen, maksimum 140 karakterden oluşan mesajlar çılgın bir paylaşımla geniş ve nitelikli kitlelere ulaşabiliyor. Böylesine hızlı bir paylaşımın yapıldığı bu platformda sahte isimlerle giriş yapanlar ve asılsız Tweetler paylaşanlar güvenirlik açısından büyük tehdit oluşturuyor. Burası bir çöpçatanlık platformu değil, ciddi anlamda referans alınan bir platform, markaların ve ünlülerin sahte hesaplarla online itibarlarının zedelenmesi bir Tweet’le mümkün.
Twitter, bir güven ortamı yaratmak zorunda olduğunu fark etmiş olacak ki, e-ticaret sitelerinde daha önceki yıllarda benzerini gördüğümüz “verified account” (onaylanmış hesap) uygulamasını test ediyor. Alibaba.com gibi e-ticaret sitelerinde büyük firmalar profil oluşturduklarında “gold/silver account” adları altında ücretli hesaplar alarak bilgilerini platforma onaylatıyor ve uluslararası ticarette güven ortamı sağlıyorlardı. Twitter’ın amacı da kimin gerçekten kim olduğunu, hangi markanın gerçekten hangi hesapla temsil edildiğini netleştirmek.
Sağ üst köşede tik işareti şeklindeki ikonun hemen yanına verified account (onaylanmış hesap) yazılarak gerçek kimliğin onaylandığı belirtiliyor. Bu işaret sadece kullanıcının gerçek olduğunu garanti ediyor, tweetlerin %100 bu kişi tarafından yazılacağını garanti eden her hangi bir güvence henüz yok. Tik işaretinin hemen ardında mutlaka “verified account” yazısı olmalı, sahte kullanımlar bu şekilde ayırt edilebilir. Profil resimlerinde ve arka planlarda “verified account” simgesi olan tik işaretinin kullanılması tamamen yasaklanmış, doğrulanmış hesap verme hakkı doğal olarak sadece Twitter’ın kontrolünde olacak. Buna aykırı kullanımların cezalandırılarak hesaplarının silineceği net bir dilde belirtilmiş. Twitter’ın arama motorunu kullanarak doğrulanmış bir hesaba ulaştığınızda soyadının yanında tik ikonunu görebilirsiniz.
Süreç henüz deneme aşamasında olduğu için doğrulanmış olarak gösterilmeyen her hesabı sahte kabul etmek tamamen yanlış olacaktır. Şimdilik sadece sınırlı sayıda hesap doğrulanarak test ediliyor, test edilen hesaplar arasında kimlik karmaşası yaşayan ünlü aktörler, sporcular ve şirketler var. Yeni şirketlerin başvuruları şu an için kabul edilmiyor, ama birkaç içerisinde doğrulanmış hesaplar için başvuruların alınmaya başlanacağı belirtilmiş.
İş dünyası ve ünlüleri takip etmeyi sevenler bu yeni özellik sayesinde sanal dünyanın belirsizliklerinden kurtularak doğru kişileri ve kuruluşları izlediklerini bilecekler. İş dünyasının olmazsa olmazı “karşılıklı güven” kavramını online mecraya taşıyan doğrulanmış hesaplar, Twitter’ın geleceği için önemli bir adım olarak görülüyor.
Türkiye’den ise henüz bir kaç hesap verified account olarak tanımlı. Bunlardan biri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül http://twitter.com/cbabdullahgul , bir diğeri ise Radikal gazetesi teknoloji editörü ve MYK Medya ortaklarından Serdar Kuzuloğlu (http://twitter.com/mserdark).
şimdi çok kişide var artık
hiç bişiy paylaşamıyorum twitterde… bu hesabımın doğrulanmadığı anlamınamı gelir